piątek, 30 września 2011

Sernikobrownies z malinami


Sernikobrownies z malinami to jedno z moich ulubionych ciast. Dzięki dodatkowi sera nie jest tak ciężkie jak klasyczne brownies, a maliny są jego idealnym uzupełnieniem. Zapach, który unosi się w mieszkaniu podczas pieczenia jest wprost nie do opisania! Przepis (lekko zmieniony) pochodzi ze strony Dorotus.

piątek, 23 września 2011

Lekki serek z malinami


Przygotujcie się na inwazję malin na moim blogu. Codziennie zaglądam na straganik z nadzieją, że dostanę jeszcze świeże maliny. Dzień, kiedy usłyszę "Pani, gdzie o tej porze maliny?" będzie oznaczał definitywny koniec lata. A ja nie chcę.

Sałatka z tuńczykiem i balsamico






Czasami w pracy mam ochotę zjeść coś smacznego i lekkiego. Niestety firmowy bufet oferuje głównie kotlety i kluchy.  Przyrządzam wtedy  na szybko pyszną sałatkę z tuńczykiem i balsamico, która świetnie nadaje się na lunch. Żeby nie była rozwodniona po kilku godzinach stania w lodówce, dressing przynoszę w osobnym słoiczku i polewam tuż przed jedzeniem. Z podanych proporcji wychodzą 2 spore porcje.

piątek, 16 września 2011

Muffiny pina colada


Przedstawiam Wam Jej Wysokość Muffinkę. Aż dziwne, że do tej pory na blogu nie było przepisu na te wspaniałe babeczki. Są szybkie, przepyszne i niedrogie. Dzisiaj w ramach pożegnania z wakacjami zapraszam na wersję z ananasem i kokosem. Przepis jest wariacją na temat muffinek z ananasem Dorotus.


czwartek, 15 września 2011

Serowe cannelloni ze szpinakiem






Dziś w menu cannelloni ze szpinakiem. Nie lubisz szpinaku? To się zmieni! Wystarczy trzymać się dwóch prostych zasad. Po pierwsze nigdy, przenigdy nie używajcie mrożonego szpinaku rozdrobnionego. Ta papka nie ma nic wspólnego ze smakiem szpinaku. Kupujcie szpinak świeży lub mrożony w liściach, a naprawdę zauważycie różnicę. Drugą zasadą jest odpowiednie doprawienie. Rozmrażamy go na maśle, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek. Aż mi cieknie ślinka. Zapraszam na cannelloni w wersji z trzema serami. Olać kalorie ;)

wtorek, 6 września 2011

Brownie z masłem orzechowym






Jeżeli lubicie gliniaste, ekstremalnie czkoladowe ciasta, to polecam Wam brownie. Dzisiaj w wersji z masłem orzechowym. Lubię je za to, że szybko się je przygotowuje i nie wymaga użycia zbyt wielu misek ;) Do tego zaspokaja chrapkę na czekoladę na kilka dobrych dni. Lekko zmieniony przepis pochodzi z bloga Dorotus.

niedziela, 4 września 2011

Spaghetti bolognese




Spaghetti zrobiłam na specjalne życzenie moich koleżanek :) Nie jestem fanką bolognese, ale jeśli sos jest gęsty, nie gorzki i zawiera dobre gatunkowo mięso, to mogę je jeść bez końca. U mnie jak zwykle z makaronem pełnoziarnistym, który wcale nie ujmuje potrawie smaku :)


sobota, 3 września 2011

Egzotyczne smoothie


Pracując kilka lat temu w barze z sokami uzależniłam się od pysznych smoothies. Najlepsze w nich jest to, że są proste, szybkie do wykonania, a smak zależy tylko od naszej fantazji. U mnie dziś w wydaniu egzotycznym.