poniedziałek, 20 stycznia 2014

Babeczki proteinowe z warzywami

W Nowym Roku chyba każdy z nas poczynił jakieś postanowienia. Mogę się założyć, że 80% z Was postanowiła prowadzić zdrowszy tryb życia :) Ćwiczenia, dieta, więcej snu... Ja nie jestem wyjątkiem. Mam nadzieję, że te babeczki pomogą Wam wytrwać w Waszych postanowieniach. Idealnie nadają się na śniadanie, najlepiej smakują lekko podgrzane w tosterze. W dodatku stała jest tylko baza, dodatki warzywne możecie dowolnie modyfikować. Dzisiaj serwuję wersję ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi, ale lubię też z jalapenos i oliwkami. Pamiętajcie, że twarde warzywa takie jak brokuły, papryka czy cebula należy wcześniej podsmażyć lub ugotować. Babeczki można jeść na I fazie diety South Beach, ponieważ nie zawierają mąki.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kurczak bazyliowy po tajsku



Witam Was w Nowym Roku! Ostatnio spędziłam w kuchni wiele godzin, ale w tym przedświątecznym zamieszaniu nie miałam czasu fotografować tego co ugotowałam. A działo się, oj działo! Był barszcz z kiszonych buraków, były uszka, paszteciki z kapustą i żurawiną, brownie z truskawkami i bezą, keks i wiele wiele więcej.
Jednak Święta już za nami i wracamy do mniej tradycyjnego menu. A dzisiaj zapraszam Was na kurczaka bazyliowego inspirowanego przepisem zamieszczonym na kanale Piotrka Ogińskiego, czyli pogromcy tatarów i niedoszłego Top Chefa, który akurat przebywa w Tajlandii doskonaląc swój kulinarny kunszt ;)