wtorek, 6 września 2011

Brownie z masłem orzechowym






Jeżeli lubicie gliniaste, ekstremalnie czkoladowe ciasta, to polecam Wam brownie. Dzisiaj w wersji z masłem orzechowym. Lubię je za to, że szybko się je przygotowuje i nie wymaga użycia zbyt wielu misek ;) Do tego zaspokaja chrapkę na czekoladę na kilka dobrych dni. Lekko zmieniony przepis pochodzi z bloga Dorotus.




Składniki:

180 g masła
200 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
35 g kakao
150 g masła orzechowego



W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i 150 g czekolady ciągle mieszają. Do przestudzonej masy dodajemy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę, kakao i 50 g posiekanej czekolady. Wszystko razem mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 20x25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i na górę wykładamy łyżeczką masło orzechowe, które następnie rozprowadzamy końcówką noża.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy ok 30-35 min. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć ciasta, więc nie ma tu zastosowania metoda "suchego patyczka". Po wystygnięciu ciasto będzie bardziej zwarte, więc nie martwcie się, jeśli uznacie, że wyszedł Wam zakalec ;)




6 komentarzy:

  1. Pyszne brownie!
    Mam ochotę na czekoladowe ciasto po Twoim poście.
    Czekoladowego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za cudowne brownie! Marzenie łakomczucha;)
    Uwielbiam brownie - Twoje zjadłabym z wielką chęcią!
    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam słabośc do masła orzechowego i jak widzę ciasto z jego dodatkiem.. to juz mam wielką ochotę na chocby mały kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło orzechowe i czekolada to idealny duet:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile dodać proszku do pieczenia? W liście produktów go nie ma:/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój błąd, w przepisie nie ma proszku do pieczenia. Już poprawione :)

    OdpowiedzUsuń