niedziela, 4 września 2011

Spaghetti bolognese




Spaghetti zrobiłam na specjalne życzenie moich koleżanek :) Nie jestem fanką bolognese, ale jeśli sos jest gęsty, nie gorzki i zawiera dobre gatunkowo mięso, to mogę je jeść bez końca. U mnie jak zwykle z makaronem pełnoziarnistym, który wcale nie ujmuje potrawie smaku :)




Składniki:

30 dag chudej, mielonej wołowiny
puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
garść świeżej bazylii (opcjonalnie)
2 średnie marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz
ser grana padano
1 łyżka oleju
150 ml wody
makaron

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy przeciśniety przez praskę czosnek i startą marchewkę*. Po chwili dodajemy mięso i smażymy aż do zbrązowienia. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz koncentrat rozpuszczony w 150 ml wody. Doprowadzamy sos do wrzenia, następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami - według uznania. W międzyczasie gotujemy al dente makaron, którego po ugotowaniu nie przelewamy wodą, dzięki czemu sos będzie się do niego kleił. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Smacznego!

* jeżeli nie używamy marchewki, to do sosu należy dodać łyżkę cukru by pozbyć się goryczy z pomidorów.


Koszt ok. 17 zł

6 komentarzy:

  1. mmmm ale smacznie to wyglada:)
    karola

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron pełnoziarnisty? a czemu mialby ujmowac? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu mój facet uważa, że taki makaron jest bez smaku i psuje potrawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron pełnoziarnisty jak dla mnie jest smaczniejszy niż zwykły :) a spaghetti jest pyszneee :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron pełnoziarnisty jest smaczny. ;) Jak normalny makaron. W sumie gdyby nie fakt, ze świadomie kupuję pełnoziarnisty, nie wyczułabym chyba różnicy. Za to potrawy makaronowe... Szybkość, prostota, a efekt zawsze wyśmienity. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron pełnoziarnisty nie jest smaczny. Kupuję i jem go tylko z rozsądku. A spaghetti wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń