poniedziałek, 20 lutego 2012

Sałatka z gruszką i żurawiną


Wreszcie ustąpiły te siarczyste mrozy, idzie wiosna i czas zadbać o sylwetkę. Od niedawna muffiny zastąpiłam zatem pysznymi sałatkami. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała odkrywać nowych kulinarnych lądów, proponuję Wam więc połączenie soczystej gruszki, słodkiej żurawiny i sosu balsamico. Przepis pochodzi ze strony makelifeeasier.pl. Bardzo, bardzo polecam :)
Wkrótce sałatka z awokado.

Składniki: 

1 filet z piersi kurczaka
rozmaryn (świeży lub suszony)
kilka garści sałaty roszponki
garść suszonej żurawiny
garść pestek dyni
1/2 papryki
1 dojrzała gruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy (ja użyłam sarepskiej)
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Pierś z kurczaka myjemy, obcinamy wszystkie błonki, obtaczamy w soli, świeżo mielonym pieprzu oraz rozmarynie i smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut, aż mięso będzie lekko różowe.
Gruszkę obieramy i kroimy na  plastry. Paprykę również kroimy na cienkie plastry, ja użyłam do tego obieraczki do warzyw. Pestki z dyni prażymy na patelni.
Oliwę, musztardę, ocet balsamiczny i miód łączymy w filiżance. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W misce układamy roszponkę, na to pokrojonego w plastry kurczaka, gruszkę, paprykę. Na koniec dodajemy żurawinę i pestki dyni, a całość delikatnie skrapiamy sosem balsamicznym.




5 komentarzy:

  1. jej! wygląda zupełnie jak wiosna :) kolorowo i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie składników. Cieszę się, że umieściłaś ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze wymyślasz coś takiego, że człowiek chce, żebyś była jego matką ;)

    OdpowiedzUsuń