sobota, 1 września 2012

Chlebek cukiniowy

Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, dodawanie warzyw do ciasta (carrot cake!) i smak piernika, to musicie spróbować zucchini bread :) To proste, wilgotne, pyszne ciasto, które przygotujecie w ciągu kilkunastu minut. Inspiracją był przepis z bloga Dorotus.
Idealna przekąska na drugie śniadanie :)


Składniki:

1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 i 1/2 szklanki startej cukinii (ok. 250g)
75g roztopionego masła
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowe
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki daktyli
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jajko miksujemy z ekstraktem z wanilii i cukrem. Dodajemy startą cukinię (ze skórką), masło i sodę, a następnie mieszamy. Dodajemy mąkę przyprawy, kakao i miód. Mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i ... mieszamy ;)

Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 175C do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :) 



Pogoda nas nie rozpieszcza. Nostalgiczny nastrój podsyca Zaz.


4 komentarze:

  1. Oj ja lubię takie eksperymenty :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale pamiętam że było na oleju rzepakowym, nie na maśle, bo robiłam ciasto dla babci (a ona ma wysoki cholesterol więc tylko olej rzepakowy wchodzi w grę). I chyba miałam wersję bez bakalii. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek, wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń