piątek, 11 października 2013

Roladki z polędwiczek wieprzowych z musztardą i szynką


Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym cieszy się na moim blogu ogromną popularnością -> klik. Dlatego postanowiłam zaspokoić Wasz polędwiczkowy głód i tym razem zaserwuję polędwiczki w trochę innym wydaniu.  Wbrew pozorom wykonuje się je ekspresowo, a do tego są bardzo soczyste. Idealne na klasyczny obiad, smacznego!



Składniki na 3 porcje:

1 polędwiczka wieprzowa ok. 500 g
15 dag szynki w plastrach, najlepsza będzie wędzona
kilka łyżeczek musztardy
rozmaryn (świeży lub suszony)
szczypta chilli
mąka do obtoczenia roladek
2 łyżki oleju
łyżka masła
sól, pieprz
wykałaczki

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na grube plastry, które następnie rozbijamy dość cienko na podłużne kawałki, tak aby łatwo można było zwinąć roladkę. Rozbite mięso solimy, pieprzymy i smarujemy ok. 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy (u mnie dijon). Pasterki szynki kroimy w podłużne grube paski, odpowiadające mniej więcej wielkości rozbitego mięsa. 
Paski z szynki układamy na musztardzie i zawijamy w roladki, które następnie obtaczamy w mące. Jeśli roladki się nie trzymają można sobie pomóc wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i obsmażamy polędwiczki na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Następnie wlewamy pół szklanki wody, dodajemy rozmaryn i chilli do smaku i przykrywamy patelnię. Dusimy ok. 10-15 minut. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z gotowanymi ziemniakami, następnie obsmażonymi na patelni z masłem i przyprawami.


2 komentarze: