niedziela, 4 maja 2014

Sałatka z kurczakiem w szynce serrano, szparagami i cukinią



Czasem zdarza mi się przerabiać standardowe dania obiadowe na sałatki. Dzięki temu nie musimy gotować dwóch obiadów - lekkiego i standardowego. Zazwyczaj jest to bardzo proste. Tak było też w tym wypadku. Dzisiaj przepis na sałatkę z aromatycznym kurczakiem w szynce serrano, szparagami i cukinią. Wykorzystajmy sezon na szparagi! W kolejnym wpisie przedstawię sposób na wersję nie-light :)



Składniki na 2 porcje:

2 duże garści miksu sałat
1 duża pierś z kurczaka
2 plasterki szynki serrano (lub innej suszonej np. parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej)
1 średnia cukinia
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki zielonego pesto
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy i kroimy na 2 mniejsze filety. Następnie delikatnie solimy (ostrożnie, szynka jest już słona), oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i każdy filet zawijamy w plasterek szynki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka po ok. 5 minut z każdej strony.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Szparagi i plastry cukinii wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykła+
damy na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową, smażąc po 2-3 minuty z każdej strony.
Grillowane szparagi kroimy na 3 części.

W misce mieszamy sałatę z pesto i oliwą z oliwek. Dodajemy szparagi i cukinię, mieszamy. Na wierzch układamy pokrojoną na plasterki pierś kurczaka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz