Idealna przekąska na drugie śniadanie :)
Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 i 1/2 szklanki startej cukinii (ok. 250g)
75g roztopionego masła
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowe
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki daktyli
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jajko miksujemy z ekstraktem z wanilii i cukrem. Dodajemy startą cukinię (ze skórką), masło i sodę, a następnie mieszamy. Dodajemy mąkę przyprawy, kakao i miód. Mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i ... mieszamy ;)
Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 175C do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Pogoda nas nie rozpieszcza. Nostalgiczny nastrój podsyca Zaz.
Oj ja lubię takie eksperymenty :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale pamiętam że było na oleju rzepakowym, nie na maśle, bo robiłam ciasto dla babci (a ona ma wysoki cholesterol więc tylko olej rzepakowy wchodzi w grę). I chyba miałam wersję bez bakalii. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten chlebek. :)
OdpowiedzUsuń