sobota, 27 czerwca 2015

Pudding z nasion chia


Chia seeds pudding zawładnął moim sercem. Jest idealny jako drugie śniadanie, niezastąpiony jako zdrowy deser i na podwieczorek też się nieźle sprawdza. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są bogate w kwasy omega 3, wapń i żelazo. Roślina ta pochodzi z Meksyku, co przywołuje miłe wspomnienia majowych wakacji ;) Same plusy!  
Nasiona chia dodane do płynu zmieniają jego konsystencję w bardziej żelową. Moi koledzy w pracy widząc jak przygotowuję tę przekąskę twierdzą, że jem żabi pudding. Niech im będzie.



Składniki na 2 porcje puddingu z nasion chia:
- 3 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka kokosowo-ryżowego Alpro

Dodatkowo:
- 1 rozgnieciony banan
- garść jagód goji
- kilka truskawek

Nasiona chia mieszamy z mlekiem kokosowo-ryżowym (można zastąpić sojowym lub migdałowym) i odstawiamy na minimum godzinę w zamkniętym pojemniku do lodówki. Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie dzisiaj banan, jagody goji i truskawki.

1 komentarz: