poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Prosta sałatka z rucolą






Sekretem tej sałatki jest połączenie smaków. Ostrość rukoli świetnie komponuje się z musztardowo-miodowym dressingiem. Czasem mniej znaczy więcej :)



Składniki:

250 g rucoli (1 opakowanie)
400 g pomidorków koktajlowych
100 g ziarenek słonecznika (można dać mniej)
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1/2 cytryny
125 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
sól do smaku


Rucolę płuczemy i suszymy, umyte pomidorki kroimy na połówki, ziarenka słonecznika prażymy na złoty kolor na suchej i rozgrzanej patelni. Musztardę, miód, sok z cytryny, olej i sól mieszamy w słoiczku i dodajemy do rucoli, pomidorów i słonecznika. Wszystko razem mieszamy. Smacznego!

Koszt. ok 12 zł


2 komentarze:

  1. musi być pyszne, rukola jest świetna ale nie wszystkim smakuje. ja osobiście ją lubię :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. sos musztardowy to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń