wtorek, 28 sierpnia 2012

Spaghetti z kurczakiem



Alternatywa dla klasycznego bolognese. Chyba nawet wolę taką lekką wersję drobiową.
A żeby przełamać stereotypy - czerwone wino :)
Smacznego!



Składniki:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mała podwójna
łyżka oleju
szczypta cukru
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
parmezan
makaron spaghetti

Kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i po chwili dodajemy pierś z kurczaka, przyprawiając ją połową ziół prowansalskich, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut aż przestanie być różowy, ale na tyle krótko, by go nie przesuszyć.
Do garnka dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy, następnie listki bazylii, cukier, resztę ziół i doprawiamy solą do smaku.  Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente oraz parmezanem.

Koszt ok. 15 zł

2 komentarze:

  1. Mm, uwielbiam to danie... Z kurczakiem spaghetti smakuje mi bardziej niż z wieprzowiną czy nawet wołowiną. Chociaż moje nigdy nie wygląda tak apetycznie, jak to Twoje tutaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba spróbuję, nie jadłam spaghetti z kurakiem jeszcze :)
    PS Nowy aparat to jest to!

    Patrycja

    OdpowiedzUsuń