czwartek, 9 maja 2013

Pizza pełnoziarnista bez zagniatania


Z pewnością pamiętacie przepis na moją ulubioną pizzę bez zagniatania. W tej kwestii nic się nie zmieniło - nadal nie lubię zagniatać ;) Przedstawiam Wam dzisiaj jej chudszą siostrę - pizzę pełnoziarnistą z moim ukochanym szpinakiem i orzechami.



Składniki na 2 duże blachy:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
10 g suchych drożdży
7 g soli
4 g cukru
400 ml letniej wody

Sos:
1,5 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki soli

Na wierzch:
200 g chorizo w plasterkach (można zastąpić je pepperoni)
200 g szpinaku mrożonego w liściach
50 g orzechów włoskich
10 pomidorków koktajlowych
ok. 20 oliwek
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 kulki mozzarelli light po 100 g

Obydwie mąki przesiewamy do miski, otręby pozostałe po przesianiu mąki pełnoziarnistej wsypujemy do mąki. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy wodę i mieszamy przez ok 15 sekund, do połączenia składników. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny.

W osobnym naczyniu mieszamy pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekany czosnek, cukier, sioła i sól. Sos możemy podgrzać, żeby składniki się lepiej połączyły.

Przygotowujemy szpinak: rozmrażamy do na patelni na odrobinie masła, dodajemy sól, pieprz i posiekany czosnek.

Kiedy ciasto jest już gotowe rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Smarujemy blachę cienko olejem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozciągamy palcami na blaszce, aż uzyska pożądany kształt. Ciasto może być kleiste, więc warto posypać dłonie mąką. Starajmy się, aby nasza baza była jak najcieńsza. Następnie smarujemy pizzę sosem, wykładamy mozzarellą pokrojoną na plasterki oraz chorizo. Wykładamy na wierzch szpinak, orzechy, oliwki oraz pomidorki pokrojone na połówki.

Pizzę pieczemy przez 15-20 minut, aż brzegi staną się złotobrązowe.
Smacznego!

Pizza przed pieczeniem


2 komentarze: