piątek, 16 sierpnia 2013
Chrupiące ciasteczka owsiane
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bajecznie proste i szybkie ciasteczka owsiane. Podstawowa receptura pochodzi ze strony Moje Wypieki, ale dodałam trochę ziaren i orzechów, aby ciastka były jeszcze bardziej chrupiące.
Składniki na ok. 35 ciastek:
200 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mąki pszennej
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/4 szklanki prażonych posiekanych orzechów (u mnie mix)
Masło miksujemy na gładką masę, pod koniec ucierania dodajemy biały cukier. Dodajemy muscovado i dalej ucieramy. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy na raz resztę składników i miksujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z gęstego ciasta formujemy w rękach kulki, lekko le spłaszczamy i układamy na blaszce pozostawiając spore odstępy, ponieważ ciastka się rozlewają podczas pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut, aż brzegi będą złotawe. Delikatnie wyjmujemy ciastka z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć, aż lekko stwardnieją. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają na naprawdę pyszne i chrupiące:-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń