środa, 4 czerwca 2014

Pierś z kurczaka w szynce serrano ze szparagami, cukinią i sosem pesto


Niedawno zamieściłam wpis o dwóch wersjach tego samego obiadu. Przepis na lekką sałatkę już znalazł się na moim blogu, teraz kolej na wersję dla tych co nie liczą kalorii :) Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku.


Składniki na 2 porcje:

1 duża pierś z kurczaka
2 plasterki szynki serrano (lub innej suszonej np. parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej)
1 średnia cukinia
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki zielonego pesto

200 ml śmietany kremówki
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
2 łyżki mąki
sól, pieprz


Mięso i warzywa przygotowujemy jak w tym przepisie (klik). Kiedy skończymy smażyć mięso na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy pesto. Sos doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy 2-3 minuty aż się zredukuje. Patelnię odstawiamy z ognia i dodajemy grillowane warzywa. Podajemy z kluseczkami gnocchi lub młodymi ziemniakami. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Sezonowe potrawy są najlepsze :) Trzeba korzystać ile się da :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności w Twoim daniu!

    OdpowiedzUsuń