Dzisiaj zapraszam na kolejną odslonę brownies. Tym razem czekoladowe, gliniaste ciasto podałam w połączeniu z serkiem mascarpone, likierem amaretto i aromatem kawy. Do tego bita śmietana i truskawki...mmm... takie połączenie nikogo nie zawiedzie :) Przepis zaczęrpnięty z niezawodnej strony mojewypieki.com.
Składniki na warstwę czekoladową:
200g masła
220g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200g gorzkiej czekolady (ja użyłam Lindt 85%)
120g mąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
1 łyżka likieru amaretto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, dokladnie miksując po dodaniu każdego z nich. Dodajemy czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, kawę i likier i miksujemy.
Składniki na część tiramisu:
500g serka mascarpone
150g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
2 łyżki likieru amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy je mikserem tylko do połączenia skłądników, nie dłużej.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st C. Blaszkę o wymiarach 20x30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blaszki wykładamy 2/3 masy czekoladowej, następnie całą część tiramisu, na wierzch resztę ciasta czekoladowego.
Pieczemy przez 45 - 60min. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek nie będzie idealnie suchy, ale nie będzie na nim śladów surowego ciasta. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce. Podajemy z bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego!
wygląda elegancko :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :) http://rategazelle.blogspot.com/
mmm rozpusta!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Chciałabym umieć tak piec!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń