czwartek, 7 lipca 2016

Panang curry z krewetkami

Od kilku lat moje upodobania kulinarne pozostają niezmienne. I chociaż wciąż odkrywam nowe kontynenty smaków, to zawsze wracam do kuchni tajskiej która opiera się na idealnym połączeniu 5 smaków - ostrego, kwaśnego, słodkiego, słonego i gorzkiego, Kremowe panang curry z dodatkiem orzechów ziemnych jest kwintesencją tego co w kuchni tajskiej najlepsze.



Składniki:

1,5 łyżki gotowej pasty panang curry
2 łyżki oleju kokosowego
200g krewetek (mrożone rozmrozić pod ciepłą wodą)
2 papryki
5 mini kukurydzek
łyżka sosu rybnego
łyżka masła z orzechów ziemnych
400 ml mleka kokosowego
6 liści limonki kaffir, mogą być suszone

W woku rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy pastę curry. Smażymy kilka minut i dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego. Mieszamy i do tego gęstego sosu dodajemy krewetki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kukurydzę pokrojoną w słupki i masło orzechowe i zalewamy resztą mleka kokosowego. Dodajemy paprykę pokrojoną w słupki oraz sos rybny i gotujemy ok. 5 minut na średnim ogniu aż mleko się zdredukuje. Na koniec dodajemy liście limonki kaffir pokrojone w cienkie paski i zdejmujemy woka z ognia. Podajemy z ryżem.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię krewetki, a o panang curry nie słyszałam, chętnie bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń