Wreszcie ustąpiły te siarczyste mrozy, idzie wiosna i czas zadbać o sylwetkę. Od niedawna muffiny zastąpiłam zatem pysznymi sałatkami. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała odkrywać nowych kulinarnych lądów, proponuję Wam więc połączenie soczystej gruszki, słodkiej żurawiny i sosu balsamico. Przepis pochodzi ze strony makelifeeasier.pl. Bardzo, bardzo polecam :)
Wkrótce sałatka z awokado.
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
rozmaryn (świeży lub suszony)
kilka garści sałaty roszponki
garść suszonej żurawiny
garść pestek dyni
1/2 papryki
1 dojrzała gruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy (ja użyłam sarepskiej)
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, obcinamy wszystkie błonki, obtaczamy w soli, świeżo mielonym pieprzu oraz rozmarynie i smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut, aż mięso będzie lekko różowe.
Gruszkę obieramy i kroimy na plastry. Paprykę również kroimy na cienkie plastry, ja użyłam do tego obieraczki do warzyw. Pestki z dyni prażymy na patelni.
Oliwę, musztardę, ocet balsamiczny i miód łączymy w filiżance. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W misce układamy roszponkę, na to pokrojonego w plastry kurczaka, gruszkę, paprykę. Na koniec dodajemy żurawinę i pestki dyni, a całość delikatnie skrapiamy sosem balsamicznym.
jej! wygląda zupełnie jak wiosna :) kolorowo i apetycznie!
OdpowiedzUsuńKocham takie sałatki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie składników. Cieszę się, że umieściłaś ten przepis.
OdpowiedzUsuńzawsze wymyślasz coś takiego, że człowiek chce, żebyś była jego matką ;)
OdpowiedzUsuń@Weronika: albo żoną ;-)
Usuń