poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Panang curry


Propozycja dla wielbicieli tajskich smaków. Dzisiaj zaserwuję Wam moje ulubione curry z nutką orzechów ziemnych. Ten dodatek nadaje sosowi kremowej konsystencji i sprawia, że danie ma niesamowity smak. Jeśli lubicie aromatyczne dania z odrobiną pikanterii, to nie wahajcie się nawet chwili!


Składniki na 4 porcje:

1 puszka mleka kokosowego 400 ml
200 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki pasty panang curry
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru białego lub palmowego
6 listków limonki kaffir (najlepiej świeżych lub mrożonych, ewentualnie suszonych)
2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski
2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski
garść liści bazylii
2 łyżki oleju roślinnego lub kokosowego

W woku rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy na wolnym ogniu 2-3 minuty mieszając. Dodajemy 1/3 puszki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurczaka. Gotujemy całość kilka minut aż kurczak przestanie być różowy. Dodajemy resztę mleka kokosowego, śmietankę kokosową i paprykę i gotujemy kilka minut aż sos się lekko zredukuje. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Liście limonki kroimy w wąskie paski, dodajemy do sosu razem z listkami bazylii i odstawiamy z ognia. Sos wykładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi w paski listkami limonki i podajemy z ryżem.




1 komentarz:

  1. Szukałam ostatnio jakiegoś fajnego przepisu na curry. Twój prezentuje się bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń