poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Pancakes


Jesteśmy fanami pankejków i jak tylko mamy wolne, to smażymy je na śniadanie. Zanim znalazłam ten przepis wypróbowałam dziesiątki innych. Jedne były zbyt płaskie, w innych przeszkadzał nam wyczuwalni smak sody. Te są naszym zdaniem idealne. Można je jeść z dżemem, syropem klonowym czy z jogurtem i owocami. Przepis pochodzi z tej strony.



Składniki:

1,25 szklanki mąki
1 jajko
1,25 szklanki maślanki naturalnej
0,25 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.25 szklanki oleju
szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, ja to robię w blenderze. Na rozgrzanej teflonowej patelni (średni ogień) smażymy pojedyncze placki o średnicy ok. 10 cm aż do zrumienienia. Z podanych proporcji  uzyskamy ok 10 pankejków. W sam raz na śniadanie dla 2 głodnych osób :)  Smacznego!

Koszt ok. 4-5 zł

8 komentarzy:

  1. Kochana, wypróbuję Twoje pankejki w niedługim czasie, bo zwykłe naleśniory uważam za zbyt płaskie na śniadanie ;)
    a że jadłam - wiem, że przepyszne :D

    Naj

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne ci wyszły, takie puchate :). pankejki są pyszne same w sobie, najbardziej lubię z syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, wiesz? Jako miłośniczka pankejków muszę to powiedzieć. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z góry przepraszam za bardzo głupie pytanie początkującego: czy olej musi byc jakiś szczególny? jaki będzie najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko olej najlepiej niezbyt aromatyczny. Może być słonecznikowy lub uniwersalny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo, to jest to, co dzisiaj przyrządzę, ale na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Carmi dzięki za ten przepis! Świetne są :)
    Aleks

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię je co tydzień i sa pyszne !

    OdpowiedzUsuń