sobota, 13 sierpnia 2011

Ratatouille



Ratatouille (ratatuj) to bardzo zdrowa i smaczna potrawa, a także popisowe danie sympatycznego szczurka  Remy z filmu animowanego Ratatuj. Teraz jest idealny czas  by je przygotować, bo wszędzie są dostępne niedrogie i świeże warzywa. Przedstawiam Wam moją wersję.


Składniki:

1 duży bakłażan
2 średnie papryki (u mnie żółta i czerwona)
2 niewielkie cukinie
3 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
tymianek
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej i masło do smażenia

Bakłażana razem ze skórką kroimy w kostkę, wkładamy do durszlaka, posypujemy obficie solą i wstawiamy do zlewu. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki oraz sprawimy, że nie będzie on tak bardzo „wypijał”  tłuszczu. Przygotowujemy warzywa: nieobraną cukinię kroimy w plasterki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w wąskie paski, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Teraz możemy wypłukać bakłażana z soli.
 W sporym rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju. Na dużym ogniu podsmażamy bakłażana przez kilka minut, po czym przekładamy go do pojemnika z przykrywką. Ponieważ bakłażan wchłonął trochę tłuszczu, to do rondelka dodajemy trochę masła i oleju. Wrzucamy czosnek i cukinię, smażymy ok. 5-8 minut. Następnie wlewamy wino, dodajemy paprykę i pomidory. Całość przyprawiamy tymiankiem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie doprawiamy potrawę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi – według uznania. Dodajemy bakłażana i dusimy razem jeszcze 5 minut. Można podawać na zimno lub ciepło, jako dodatek do mięsa, z bagietką albo solo. Smacznego!

Koszt ok. 7 zł

2 komentarze:

  1. wlaśnie robimy z męzem Twojego ratatuja:):)- crozee

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)

    OdpowiedzUsuń