Szpinak. Preferuję tylko w wersji świeżej lub mrożony w liściach. Dobrze doprawiony zachwyca nas swoją pozorną prostotą, podczas gdy tak naprawdę jego smak jest tak przestrzenny i bogaty, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Czasem jednak warto zaszaleć i podać go w pysznym towarzystwie ;)
Składniki na 3 porcje:
500g mrożonego szpinaku w liściach
1/2 kostki sera feta
250 ml śmietany
5 suszonych pomidorów
łyżka oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
2 duże ząbki czosnku
50g ziaren słonecznika
250 g makaronu pełnoziarnistego
sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone suszone pomidory i wszystko razem smażymy. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą (delikatnie, feta jest słona), pieprzem i mieszamy. Na osobnej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy go ze szpinakiem. Podajemy posypane ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Dzisiaj pogoda nas nie rozpieszcza. W Krakowie pada deszcz...
połączenie szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami to jeden z lepszych smaków :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to połączenie:)
OdpowiedzUsuńmmm..na sama mysl juz mi slinka cieknie:)uwielbiam ten zestaw:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńlekkie skromne pyszne.
OdpowiedzUsuńMakaron, szpinak i feta, można sobie wyobrazić jak to pysznie smakuje, kupiłam wczoraj w lidlu szpinak(mają dobry mrożony), więc na pewno się przyda:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Polecam wypróbować wariant z niebieskim serem zamiast fety.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Na pewno wypróbuję :)
UsuńJa dodaje jeszcze podsmazonego kurczaka.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł smaczne, ja polecam tez swoj przepis dobry i szybki http://blizniakiiblizniaczki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCoś dla miłośników makaronów :))) Brzmi kusząco :))
OdpowiedzUsuńTeż wypróbuję :)))