niedziela, 17 marca 2013
Placuszki twarożkowe
Wracam dzisiaj do Was po długiej przerwie. Dzisiaj pomysł na smaczne śniadanie lub zdrową kolację :) Placuszki na bazie twarogu posmakują chyba każdemu. A jeśli dodam, że powstały na bazie przepisu Królowej Nigelli, to chyba znikną wszystkie Wasze wątpliwości. Podałam je z moim ukochanym granatem, ale równie dobrze smakują z jogurtem naturalnym i owocami. Pyszne i zdrowe!
Składniki na ok 12 placuszków:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
250g twarogu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
olej kokosowy do smażenia
szczypta soli
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mieszamy żółtka, mąkę, ekstrakt z wanilii, cukier i twaróg. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, placuszki smażymy z dwóch stron aż do zrumienienia. Smacznego!
Koszt ok. 5 zł.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
te nasionka są z granatu?:D cudne pankejki!
OdpowiedzUsuńświetne placuszki , nie ma to jak dobrze wykorzystać twarożek ;)
OdpowiedzUsuń@Daria tak, to nasionka granatu :) Słodkie i soczyste.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuń