poniedziałek, 25 marca 2013

Sushi time!


Tym razem wyjątkowo i bezprzepisowo. Bo porad jak zrobić sushi są w sieci tysiące. Ten post powstał po to, by przekonać Was, że zrobienie domowego sushi wcale nie jest trudne. Trzeba poświęcić chwilę czasu na przyrządzenie ryżu, a potem idzie już z górki :) Wczoraj urządziliśmy z przyjaciółmi zbiorowe rolowanie. Dla wielu z nich był to pierwszy raz, ale zabawa tak nas wciągnęła, że nie mogli się oderwać od maty. Po zawijaniu przyszedł czas na konsumpcję. I chociaż rolki nie były idealne, to każdy zachwycał się smakiem i wyglądem domowego sushi.



Do przygotowania sushi potrzebne Ci będzie:
- mata do rolowania,
- płaty nori,
- pasta wasabi
- ryż (specjalny do sushi)
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- marynowany imbir
- zielony ogórek, surimi, wędzony łosoś, awokado lub inne składniki

Zaopatrzcie się w to wszystko i do dzieła! To jest zdecydowanie łatwiejsze niż się wydaje :)

1 komentarz:

  1. Od dłuższego czasu chodzi za mną sushi, chyba w końcu zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń