czwartek, 21 marca 2013

Quiche ze szpinakiem i kozim serem

Tak, znowu szpinak. Nic nie poradzę na to, że uwielbiam. Tym razem jako główny składnik quiche. Dobrze, że mąż nie kręci nosem na takie dania ;) Ale komu nie posmakowałoby połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i koziego sera?

Składniki na blachę 20x20cm:
porcja kruchego ciasta (użyłam gotowego)
750 g szpinaku
10 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
100 g sera koziego (rolada)
10 pomidorków koktajlowych
300 ml śmietany
2 jajka
szczypta płatków chilli
łyżeczka masła + do posmarowania blachy
sól, pieprz do smaku

Blachę smarujemy masłem, wykładamy ciasto, podpiekamy w temperaturze 200C przez 5-8 minut.
Na patelni podsmażamy czosnek na maśle. Dodajemy szpinak i czekamy aż się rozmrozi, od czasu do czasu mieszając. Po odparowaniu wody dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, odrobinę chilli, sól i pieprz. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną, pokrojonym w kostkę kozim serem, solą i pieprzem. Na popieczone ciasto wykładamy szpinak, następnie układamy połówki pomidorków koktajlowych i wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz