czwartek, 13 września 2012

Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami



Szpinak. Preferuję tylko w wersji świeżej lub mrożony w liściach. Dobrze doprawiony zachwyca nas swoją pozorną prostotą, podczas gdy tak naprawdę jego smak jest tak przestrzenny i bogaty, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Czasem jednak warto zaszaleć i podać go w pysznym towarzystwie ;)




Składniki na 3 porcje:

500g mrożonego szpinaku w liściach
1/2 kostki sera feta
250 ml śmietany
5 suszonych pomidorów
łyżka oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
2 duże ząbki czosnku
50g ziaren słonecznika
250 g makaronu pełnoziarnistego
sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone suszone pomidory i wszystko razem smażymy. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą (delikatnie, feta jest słona), pieprzem i mieszamy. Na osobnej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy go ze szpinakiem. Podajemy posypane ziarnami słonecznika.
Smacznego!




Dzisiaj pogoda nas nie rozpieszcza. W Krakowie pada deszcz...


11 komentarzy:

  1. połączenie szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami to jeden z lepszych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm..na sama mysl juz mi slinka cieknie:)uwielbiam ten zestaw:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron, szpinak i feta, można sobie wyobrazić jak to pysznie smakuje, kupiłam wczoraj w lidlu szpinak(mają dobry mrożony), więc na pewno się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis. Polecam wypróbować wariant z niebieskim serem zamiast fety.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaje jeszcze podsmazonego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł smaczne, ja polecam tez swoj przepis dobry i szybki http://blizniakiiblizniaczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla miłośników makaronów :))) Brzmi kusząco :))
    Też wypróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń