czwartek, 22 sierpnia 2013

Curry z kurczakiem, kukurydzą i pomidorami


Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczne curry z kukurydzą i pomidorami. Jestem wielką wielbicielką kuchni tajskiej, która jest aromatyczna, lekka, egzotyczna i pikantna. Wszelkiego rodzaju curry czy pad thai mogłabym jeść codziennie i nigdy nie mam dosyć. Dodatkowo potrawę przygotowuje się naprawdę szybko. Polecam zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.



Składniki na 3-4 porcje:

500 g piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 duże pomidory
świeże chilli do smaku (jeśli lubicie ostre jedzenie)
1 szklanka passaty pomidorowej
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka startego imbiru
szczypta cynamonu
2 łyżki sosu rybnego*
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry

Piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, kroimy w kostkę i nacieramy marynatą z imbiru, czosnku, kurkumy, 1 łyżką sosu rybnego, pasty curry, ostrej papryki, pieprzu i oliwy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ważne, aby przed smażeniem ocieplić mięso do temperatury pokojowej. 

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim kurczaka aż będzie rumiany ze wszystkich stron. Wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy 1 łyżką sosu rybnego i gotujemy przez 1 minutę.
Następnie dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, cukier i cynamon i gotujemy ok 15-20 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż. Ja podałam curry z dzikim ryżem.

Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miąższ kroimy w spora kostkę. Dodajemy je do  do curry razem z chilli i gotujemy jeszcze 2 minuty. Smacznego!

* W kuchni tajskiej sól jest bardzo rzadko używania. Zamiast niej stosowany jest sos rybny, który jest dosyć słony i nadaje orientalny smak. Jeśli jednak nie posiadasz sosu rybnego, można zastąpić solą.

3 komentarze:

  1. Oj, ja zdecydowanie nie pozalowalabym chilli :) Tez lubie kuchnie tajska, mam nadzieje, ze wkrotce bedzie mi dane sprobowac jej w Tajlandii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie ja również mam taką nadzieję :) Myślę, że w marcu się uda :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie jednak w moim mieście nigdzie nie mogę dostać oleju kokosowego. Jak sądzisz czy zastępując go olejem rzepakowym wyjdzie równie smaczne?

    OdpowiedzUsuń