Sezon truskawkowy w pełni, a połączenie tych owoców i kokosa to ostatnio moja ulubiona kombinacja. Piję truskawkowo-kokosowe smoothie, jem owsiankę z truskawkami i kokosem, więc przygotowanie takich muffinek było nieuniknione. Z miłością się nie walczy ;) Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki na 15 muffinek:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki wiórków kokosowych
0,25 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju kokosowego (lub słonecznikowego)
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka (rozmącone)
400 g pokrojonych truskawek
Kruszonka kokosowa:
50 g masła (posiekanego)
70 g mąki pszennej
30 g wiórków kokosowych
W jednym naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej i jogurt naturalny. W drugim mieszamy składniki suche: mąkę pszenną i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól, cukier, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe.
Następnie łączymy zawartość oby naczyń i mieszamy kilka razy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki i łączymy z ciastem.
Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wykładamy ciasto do każdego gniazda. Posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok 25 minut.
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń