czwartek, 16 maja 2013

Biała Pavlova



Wiedzieliście, że przepis na ten pyszny deser został stworzony w Nowej Zelandii? Ja też nie :)
Wymyślił go szef kuchni z Wellington na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovej, która dała wspaniałe przedstawienie w mieście kucharza.
Dla mnie to po prostu idealny letni deser, lekki, owocowy, i puszysty. Beza, która stanowi bazę, jest chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku. Przepis pochodzi z bloga Dorotus. Musicie tego spróbować!

Korzystając z okazji, chciałabym Was zaprosić również do polubienia bloga na facebooku. Dzięki temu będziecie na bieżąco z nowymi przepisami i sprawicie mi ogromną radość :)
https://www.facebook.com/pages/Slow-food-czyli-wolno%C5%9B%C4%87-smakowania/177873785618400?fref=ts




Składniki:

6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
500 ml śmietany kremówki
świeże owoce
szczypta soli (opcjonalnie)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ja zawsze na początku dodaję małą szczyptę soli, dzięki czemu piana łatwiej się ubija. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, cały czas mieszając, aż zużyjemy cały cukier. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg o średnicy ok. 20 cm (najłatwiej odrysować talerz). Na okrąg wykładamy pianę i pieczemy 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy 1,5 godziny.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku. Kiedy jest zimna wykładamy ją na paterę dnem do góry, następnie pokrywamy ubitą kremówką (bez cukru) i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. mniam, wygląda pysznie! nigdy nie jadłam takiej wersji i chyba będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog Awards. Nominacja do jest otrzymywana, za tzw. 'dobrą robotę'.
    Przyznaje się ją w miarę początkującym blogerom.
    Szczegóły tutaj --> http://www.redheadcooking.com/liebster-blog-awards/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze też zastanawiam się nad zrobieniem fan page na fc...Polubię jak tylko wrócę z pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń