środa, 10 kwietnia 2013

Casareccia pollo piccante

Ta potrawa urzekła mnie swoja prostotą, kiedy po raz pierwszy spróbowaliśmy jej w popularnej w UK sieci restauracji Zizzi. Ten smak dosłownie za mną chodził, więc postanowiłam go odtworzyć. Przecież makaron z  kurczakiem w pikantnym sosie na bazie śmietany nie może być trudny, prawda? Prawda :) To pyszne danie gości na naszym stole dość często. Zapraszam do spróbowania.


Składniki na dwie porcje:
1 pierś z kurczaka (spora)
250g makaronu typu casareccia
250 ml słodkiej śmietany (do zup i sosów)
2 łyżeczki pasty chilli lub harissa (lepsza opcja)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
duża garść świeżego szpinaku
ok. 10 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
parmezan do podania

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Kurczaka myjemy i kroimy w niewielkie plasterki. mieszamy kurczaka z chilli w proszku i smażymy kilka minut na patelni bez tłuszczu. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodajemy śmietankę i pozwalamy się jej lekko zagotować. Następnie dodajemy pastę harissa lub chilli i przecier pomidorowy, szpinak, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem aż szpinak się zblanszuje, a sos lekko zredukuje. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i mieszamy sos z makaronem. Podajemy  pastę posypaną parmezanem. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Takie slow food to jedno z najlepszych COMFORT food :) Uwielbiam makaron w kremowym sosie...

    OdpowiedzUsuń
  2. AAA,uwielbiam,mogę podkraść przepis??:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!! Udało się odtworzyć podobny smak? :) Chyba się skuszę na gotowanie..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Smak bardzo podobny, tylko w Zizzi dodają mniej śmietanki, więc jest mniej sosu :)

      Usuń