Składniki:
4 jajka
250 ml śmietany 18%
porcja kruchego ciasta
3 papryki (czerwone i żółte)
150g koziego sera w roladzie
200g pomidorków koktajlowych
3 łyżki czerwonego pesto
łyżka tymianku
sól i pieprz do smaku
Paprykę myjemy, osuszamy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C aż skórka będzie czarna, następnie obieramy ja ze skórki i kroimy w nieduże paski. Alternatywnie możemy użyć grillowanej papryki w słoiku. Ser kozi kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki.
Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i tymiankiem.
Formę do tarty o średnicy ok 25 cm wykładamy kruchym ciastem (ja kupiłam gotowe) i pieczemy przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Możemy na ciasto przed pieczeniem wyłożyć groch lub specjalne kulki do pieczenia aby je obciążyć.
Lekko podpieczone ciasto smarujemy pesto, wykładamy pomidorki, kozi ser i paprykę. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C aż brzegi tarty będą zrumienione, a masa ścięta. Smacznego!
Kurcze jakoś ie mogę przekonać się do sera koziego, ale walczę:) Tarta śliczna!
OdpowiedzUsuńWalcz walcz, bo warto :)
Usuń