czwartek, 25 kwietnia 2013

Szpinak z rodzynkami, żurawiną i orzechami

Moja bezgraniczna miłość do szpinaku jest już chyba wszystkim dobrze znana :) Pod taką postacią spróbowałam go po raz pierwszy w jednej z ulubionych krakowskich restauracji, Mamma Mia. Świetny jako przystawka lub lekka kolacja.



Składniki na 2 porcje:
250g liści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
50g orzechów włoskich
50g rodzynek i żurawiny
1 łyżka śmietany
kilka płatków parmezanu
sól i pieprz

Na patelni podgrzewamy masło, wyciskamy czosnek i smażymy pół minuty. Dodajemy szpinak i czekamy aż straci objętość, ale nie podgrzewajmy go za długo, ważne, żeby był jędrny. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Na osobnej patelni prażymy orzechy. Do szpinaku dodajemy rodzynki, żurawinę i orzechy. Podajemy lekko ciepły, przyozdobiony płatkami parmezanu. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wiem coś o miłości do szpinaku, sama dodaje go to kanapek, sosów i wszędzie smakuje świetnie! W takiej sałatce jeszcze go nie próbowałam. Chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wrzuciłem rodzynki, żurawinę i uprażone orzechy do szpinaku i dopiero to wszystko dusiłem. Polecam na koniec dodać kawałki mozzarelli aby się trochę rozciągały (zamiast parmezanu).

    Pyszka!

    OdpowiedzUsuń