środa, 17 kwietnia 2013

Makaron z pieczonymi pomidorkami i cukinią

Makaron ten przygotowuję regularnie od co najmniej 2 lat. Może potrawa nie prezentuje się wyjątkowo efektownie, ale za to smak wynagradza braki wizualne. Jedno z naszych ulubionych dań, idealne do zabrania do pracy. Przepis zaczerpnięty od Trufli i lekko zmodyfikowany.


Składniki na 4 porcje:

500 g pomidorków koktajlowych
2 średnie cukinie
8 pomidorów suszonych
tymianek (może być suszony)
płatki chilli (opcjonalnie chilli w proszku)
6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
500g makaronu fusilli
sól i pieprz

Cukinię kroimy na półplasterki o grubości ok 1 cm, pomidorki na połówki, ząbki czosnku na bardzo cienkie plasterki, pomidory suszone na cienkie paski. 
W dużym żaroodpornym naczyniu układamy pomidorki koktajlowe skórką do dołu, między pomidorki wkładamy półplasterki cukinii i na wierzch wykładamy suszone pomidory oraz czosnek. Całość polewamy oliwą, doprawiamy tymiankiem i chilli wedle uznania, solą oraz pieprzem. 
Pieczemy w 140 st. C przez ok. 1,5 godziny. Do naczynia z warzywami dodajemy makaron ugotowany al dente i mieszamy.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.



1 komentarz:

  1. Oj tam, oj tam, niewazne jak wyglada, liczy sie smak. Zreszta wyglada wcale niekiepsko!

    OdpowiedzUsuń