Moja bezgraniczna miłość do szpinaku jest już chyba wszystkim dobrze znana :) Pod taką postacią spróbowałam go po raz pierwszy w jednej z ulubionych krakowskich restauracji, Mamma Mia. Świetny jako przystawka lub lekka kolacja.
czwartek, 25 kwietnia 2013
środa, 24 kwietnia 2013
Bezdrożdżówki z malinami i białą czekoladą
Miałam ochotę upiec na śniadanie coś niskokalorycznego i wiosennego. Zdecydowałam się na eksperymentalne bezdrożdżówki bez użycia mąki i drożdży. Są pyszne, sycące i lekkie jednocześnie. Maliny świetnie przełamują słodycz białej czekolady. Idealne na drugie śniadanie.
wtorek, 23 kwietnia 2013
Trochę inne caprese
Dzisiaj zapraszam na trochę inną wersję popularnej sałatki caprese. Jest to mój niezawodny sposób na podwieczorek. Smacznego!
piątek, 19 kwietnia 2013
Quiche z kozim serem, pomidorami i pieczoną papryką
środa, 17 kwietnia 2013
Makaron z pieczonymi pomidorkami i cukinią
Makaron ten przygotowuję regularnie od co najmniej 2 lat. Może potrawa nie prezentuje się wyjątkowo efektownie, ale za to smak wynagradza braki wizualne. Jedno z naszych ulubionych dań, idealne do zabrania do pracy. Przepis zaczerpnięty od Trufli i lekko zmodyfikowany.
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Koktajl bananowy z masłem orzechowym
Przedstawiam dzisiaj jedno z moich ulubionych drugich śniadań. Bardzo pożywne i smaczne. Ten shake dostarczy wam energii na cały poranek.
piątek, 12 kwietnia 2013
Grillowany łosoś w sosie musztardowo-miodowym
Kolejne jedzenie z serii comfort food. Tym razem w wersji light. Łososia grillujemy cały rok dzięki posiadaniu grilla elektrycznego, najlepszego przyjaciela każdej osoby dbającej o jakość jedzenia ;)
Dla męża z ziemniakami, dla mnie na sałatce. Smacznego!
środa, 10 kwietnia 2013
Casareccia pollo piccante
Ta potrawa urzekła mnie swoja prostotą, kiedy po raz pierwszy spróbowaliśmy jej w popularnej w UK sieci restauracji Zizzi. Ten smak dosłownie za mną chodził, więc postanowiłam go odtworzyć. Przecież makaron z kurczakiem w pikantnym sosie na bazie śmietany nie może być trudny, prawda? Prawda :) To pyszne danie gości na naszym stole dość często. Zapraszam do spróbowania.
niedziela, 7 kwietnia 2013
Pieczone słodkie ziemniaki
Dzisiaj propozycja dodatku do obiadu, w którym zakochał się mój mąż. Słodki ziemniak stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznych ziemniaków. Tutaj z polędwiczkami w sosie musztardowo-miodowym z tego przepisu. Skórka jest pyszna, ma smak karmelowy. Po zrobieniu tego zdjęcia mąż stwierdził, że muszę założyć nowego bloga i nazwać go "Porno Food" ;)
czwartek, 4 kwietnia 2013
Babka pomarańczowa
Czas Wielkanocnych wypieków już co prawda za nami, ale jeśli ktoś jest takim fanem babek jak ja, to ten przepis jest dla niego. Prosty i ponadczasowy. Inspiracją był blog Dorotus i jej przepis na babę. Zmodyfikowałam go jednak lekko i otrzymałam wilgotne, miękkie ciasto, które zniknęło w kilka godzin. Użyłam czerwonych pomarańczy, ale mimo to ciasto nie wyszło różowe ;) Enjoy!
Subskrybuj:
Posty (Atom)