czwartek, 25 kwietnia 2013

Szpinak z rodzynkami, żurawiną i orzechami

Moja bezgraniczna miłość do szpinaku jest już chyba wszystkim dobrze znana :) Pod taką postacią spróbowałam go po raz pierwszy w jednej z ulubionych krakowskich restauracji, Mamma Mia. Świetny jako przystawka lub lekka kolacja.

środa, 24 kwietnia 2013

Bezdrożdżówki z malinami i białą czekoladą

Miałam ochotę upiec na śniadanie coś niskokalorycznego i wiosennego. Zdecydowałam się na eksperymentalne bezdrożdżówki bez użycia  mąki i drożdży. Są pyszne, sycące i lekkie jednocześnie. Maliny świetnie przełamują słodycz białej czekolady. Idealne na drugie śniadanie.

wtorek, 23 kwietnia 2013

piątek, 19 kwietnia 2013

Quiche z kozim serem, pomidorami i pieczoną papryką


Kolejny przepis na quiche. Tym razem prezentuję moje ulubione połączenie: pieczona paprykę, kozi ser i pomidory. Wspaniała zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam podawać ze świeżą sałatką np. z rukoli.

środa, 17 kwietnia 2013

Makaron z pieczonymi pomidorkami i cukinią

Makaron ten przygotowuję regularnie od co najmniej 2 lat. Może potrawa nie prezentuje się wyjątkowo efektownie, ale za to smak wynagradza braki wizualne. Jedno z naszych ulubionych dań, idealne do zabrania do pracy. Przepis zaczerpnięty od Trufli i lekko zmodyfikowany.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

piątek, 12 kwietnia 2013

Grillowany łosoś w sosie musztardowo-miodowym


Kolejne jedzenie z serii comfort food. Tym razem w wersji light. Łososia grillujemy cały rok dzięki posiadaniu grilla elektrycznego, najlepszego przyjaciela każdej osoby dbającej o jakość jedzenia ;)
Dla męża z ziemniakami, dla mnie na sałatce. Smacznego!

środa, 10 kwietnia 2013

Casareccia pollo piccante

Ta potrawa urzekła mnie swoja prostotą, kiedy po raz pierwszy spróbowaliśmy jej w popularnej w UK sieci restauracji Zizzi. Ten smak dosłownie za mną chodził, więc postanowiłam go odtworzyć. Przecież makaron z  kurczakiem w pikantnym sosie na bazie śmietany nie może być trudny, prawda? Prawda :) To pyszne danie gości na naszym stole dość często. Zapraszam do spróbowania.

niedziela, 7 kwietnia 2013

Pieczone słodkie ziemniaki

Dzisiaj propozycja dodatku do obiadu, w którym zakochał się mój mąż. Słodki ziemniak stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznych ziemniaków. Tutaj z polędwiczkami w sosie musztardowo-miodowym z tego przepisu. Skórka jest pyszna, ma smak karmelowy. Po zrobieniu tego zdjęcia mąż stwierdził, że muszę założyć nowego bloga i nazwać go "Porno Food" ;)

czwartek, 4 kwietnia 2013

Babka pomarańczowa


Czas Wielkanocnych wypieków już co prawda za nami, ale jeśli ktoś jest takim fanem babek jak ja, to ten przepis jest dla niego. Prosty i ponadczasowy. Inspiracją był blog Dorotus i jej przepis na babę. Zmodyfikowałam go jednak lekko i otrzymałam wilgotne, miękkie ciasto, które zniknęło w kilka godzin. Użyłam czerwonych pomarańczy, ale mimo to ciasto nie wyszło różowe ;) Enjoy!