Jeżeli lubicie gliniaste, ekstremalnie czkoladowe ciasta, to polecam Wam brownie. Dzisiaj w wersji z masłem orzechowym. Lubię je za to, że szybko się je przygotowuje i nie wymaga użycia zbyt wielu misek ;) Do tego zaspokaja chrapkę na czekoladę na kilka dobrych dni. Lekko zmieniony przepis pochodzi z bloga Dorotus.
Składniki:
180 g masła
200 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
35 g kakao
150 g masła orzechowego
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i 150 g czekolady ciągle mieszają. Do przestudzonej masy dodajemy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę, kakao i 50 g posiekanej czekolady. Wszystko razem mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 20x25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i na górę wykładamy łyżeczką masło orzechowe, które następnie rozprowadzamy końcówką noża.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy ok 30-35 min. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć ciasta, więc nie ma tu zastosowania metoda "suchego patyczka". Po wystygnięciu ciasto będzie bardziej zwarte, więc nie martwcie się, jeśli uznacie, że wyszedł Wam zakalec ;)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy ok 30-35 min. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć ciasta, więc nie ma tu zastosowania metoda "suchego patyczka". Po wystygnięciu ciasto będzie bardziej zwarte, więc nie martwcie się, jeśli uznacie, że wyszedł Wam zakalec ;)
Pyszne brownie!
OdpowiedzUsuńMam ochotę na czekoladowe ciasto po Twoim poście.
Czekoladowego dnia!
Cóż za cudowne brownie! Marzenie łakomczucha;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie - Twoje zjadłabym z wielką chęcią!
Serdecznie pozdrawiam!
mam słabośc do masła orzechowego i jak widzę ciasto z jego dodatkiem.. to juz mam wielką ochotę na chocby mały kawałeczek.
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe i czekolada to idealny duet:)
OdpowiedzUsuńIle dodać proszku do pieczenia? W liście produktów go nie ma:/
OdpowiedzUsuńMój błąd, w przepisie nie ma proszku do pieczenia. Już poprawione :)
OdpowiedzUsuń