Spaghetti zrobiłam na specjalne życzenie moich koleżanek :) Nie jestem fanką bolognese, ale jeśli sos jest gęsty, nie gorzki i zawiera dobre gatunkowo mięso, to mogę je jeść bez końca. U mnie jak zwykle z makaronem pełnoziarnistym, który wcale nie ujmuje potrawie smaku :)
Składniki:
30 dag chudej, mielonej wołowiny
puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
garść świeżej bazylii (opcjonalnie)
2 średnie marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz
ser grana padano
1 łyżka oleju
150 ml wody
makaron
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy przeciśniety przez praskę czosnek i startą marchewkę*. Po chwili dodajemy mięso i smażymy aż do zbrązowienia. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz koncentrat rozpuszczony w 150 ml wody. Doprowadzamy sos do wrzenia, następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami - według uznania. W międzyczasie gotujemy al dente makaron, którego po ugotowaniu nie przelewamy wodą, dzięki czemu sos będzie się do niego kleił. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Smacznego!
* jeżeli nie używamy marchewki, to do sosu należy dodać łyżkę cukru by pozbyć się goryczy z pomidorów.
Koszt ok. 17 zł
mmmm ale smacznie to wyglada:)
OdpowiedzUsuńkarola
makaron pełnoziarnisty? a czemu mialby ujmowac? ;)
OdpowiedzUsuńOlu mój facet uważa, że taki makaron jest bez smaku i psuje potrawę ;)
OdpowiedzUsuńmakaron pełnoziarnisty jak dla mnie jest smaczniejszy niż zwykły :) a spaghetti jest pyszneee :D
OdpowiedzUsuńMakaron pełnoziarnisty jest smaczny. ;) Jak normalny makaron. W sumie gdyby nie fakt, ze świadomie kupuję pełnoziarnisty, nie wyczułabym chyba różnicy. Za to potrawy makaronowe... Szybkość, prostota, a efekt zawsze wyśmienity. :)
OdpowiedzUsuńMakaron pełnoziarnisty nie jest smaczny. Kupuję i jem go tylko z rozsądku. A spaghetti wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń