Czasami w pracy mam ochotę zjeść coś smacznego i lekkiego. Niestety firmowy bufet oferuje głównie kotlety i kluchy. Przyrządzam wtedy na szybko pyszną sałatkę z tuńczykiem i balsamico, która świetnie nadaje się na lunch. Żeby nie była rozwodniona po kilku godzinach stania w lodówce, dressing przynoszę w osobnym słoiczku i polewam tuż przed jedzeniem. Z podanych proporcji wychodzą 2 spore porcje.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 nieduża główka sałaty lodowej
1 mała puszka kukurydzy
1 pomidor
1 kula mozarelli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
Liście sałaty rwiemy na mniejsze części, z tuńczyka odlewamy sos i dodajemy rybę do sałaty. Pomidora i mozarellę kroimy w kostkę i razem z odsączoną kukurydzą dodajemy do sałaty. Wszystkie składniki mieszamy.
W osobnym pojemniku mieszamy oliwę, balsamico, zioła sól i pieprz. Ja mieszam dressing w zakręconym słoiku, wtedy mam pewność, że wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem.
Smacznego :)
Koszt ok. 17 zł
Koszt ok. 17 zł
Dawno nie jadłam tuńczyka, a Twoja sałatka brzmi tak kusząco.
OdpowiedzUsuńMoże dziś?
Pozdrawiam!
Uwielbiam takie sałatki!
OdpowiedzUsuń