czwartek, 4 kwietnia 2013

Babka pomarańczowa


Czas Wielkanocnych wypieków już co prawda za nami, ale jeśli ktoś jest takim fanem babek jak ja, to ten przepis jest dla niego. Prosty i ponadczasowy. Inspiracją był blog Dorotus i jej przepis na babę. Zmodyfikowałam go jednak lekko i otrzymałam wilgotne, miękkie ciasto, które zniknęło w kilka godzin. Użyłam czerwonych pomarańczy, ale mimo to ciasto nie wyszło różowe ;) Enjoy!


Składniki na formę 30x15 cm:

210g miękkiego masła
340g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
5 jajek
9 łyżek mleka
otarta skórka z 2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy

Składniki na lukier: 

3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy

Wszystkie składniki na ciasto powinny być z temperaturze pokojowej. Następnie należy je umieścić z misce i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 st C.

Po wystygnięciu ciasta cukier puder przesiewamy i mieszamy z sokiem z pomarańczy aż do uzyskania gładkiego lukru, którym następnie pokrywamy ciasto.



1 komentarz: