Sekretem tej sałatki jest połączenie smaków. Ostrość rukoli świetnie komponuje się z musztardowo-miodowym dressingiem. Czasem mniej znaczy więcej :)
Składniki:
250 g rucoli (1 opakowanie)
400 g pomidorków koktajlowych
100 g ziarenek słonecznika (można dać mniej)
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1/2 cytryny
125 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
sól do smaku
Rucolę płuczemy i suszymy, umyte pomidorki kroimy na połówki, ziarenka słonecznika prażymy na złoty kolor na suchej i rozgrzanej patelni. Musztardę, miód, sok z cytryny, olej i sól mieszamy w słoiczku i dodajemy do rucoli, pomidorów i słonecznika. Wszystko razem mieszamy. Smacznego!
Koszt. ok 12 zł
musi być pyszne, rukola jest świetna ale nie wszystkim smakuje. ja osobiście ją lubię :):)
OdpowiedzUsuńsos musztardowy to jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń